Kde v České republice hledat drahé kameny?

I když to mnoho lidí ani netuší, je Česká republika geologicky pozoruhodná lokalita a dají se zde najít skutečně velmi zajímavé minerály. Musíte samozřejmě vědět, kde hledat a hlavně mít velkou dávku vytrvalosti a samozřejmě také štestí. V tomto příspěvku se budu snažit popsat všechny mě známé lokality a také místa o kterých jsem se dozvěděl díky internetu a zatím neměl čas je navštívit. Seznam se bude postupně rozšiřovat a tak Vám doporučuji si stránku přidat do oblíbených a občas se sem mrknout, co je tady nového. Začneme českou (a jak zjistíte překvapivě i moravskou) klasikou a to jsou vltavíny.

Krásný vltavín nalazený v okolí Besednice


Vltavíny

Besednice - tato obec se nachází v Jihočeském kraji v okrese Český Krumlov, v minulosti to bylo velmi bohaté naleziště vltavínů, kde probíhala jejich těžba.

Radomilice, Vodňany, Protivín - tyto obce se nachází v Jihočeském kraji v okrese České Budějovice, i zde se nacházely vltavíny. K této oblasti můžeme počítat i lokality Čavyně a Číčenice.

Vrábče - obec se nachází v Jihočeském kraji, jihozápadně od Českých Budějovic. Významné nalaziště vltavínů. Nachází se zde lokalita Nová Hospoda, kde byly v minulosti uskutečněny obrovské nálezy, kdy jeden kopáč nakopal v díře o hloubce 4 metry celý jeden kilogram vltavínů.

Ločenice -  tato obec se nachází v Jihočeském kraji v okrese České Budějovice, i zde se nacházely vltavíny, leží nedaleko lokality Besednice.

Slavče - tato obec se nachází v Jihočeském kraji v okrese České Budějovice, i zde se nacházely a stále nacházejí vltavíny, leží východně od lokality Besednice. Sem patří i jedna z nejznámějších lokalit Dobrovská Lhotka, kde byly dříve učiněny obrovské nálezy, o velikosti i 100g.

Selibov - tato obec se nachází v Jihočeském kraji v okrese Písek. Najdeme ji severně od oblasti Protivín.

Dolní Chrášťany - tato obec se nachází v Jihočeském kraji v okrese Prachatice. Velmi bohatá lokalita, bohužel již dost vysbíraná hledači.

Slavice - tato obec se nechází v kraji Vysočina v okrese Třebíč. Okolo Slavic leží hned několik lokalit s výskytem moravských vltavínů.

Záhnědy

Bobrůvka - tato obec se nechází v kraji Vysočina v okrese Žďár nad Sázavou. Dříve významná, dnes již značně vysbíraná lokalita.

Dolní Bory - tato obec se nechází v kraji Vysočina v okrese Žďár nad Sázavou.Zajímavá lokalita, kromě záhněd je zde možné najít i celou řadu dalších krásných kamenů.

Bohdalec - tato obec se nechází v kraji Vysočina v okrese Žďár nad Sázavou. Perspektivní lokalita, kromě záhněd je zde možné najít i celou řadu dalších krásných kamenů jako třeba křišťál, zatím není tolik známá.

 Strážek - tato obec se nechází v kraji Vysočina v okrese Žďár nad Sázavou. Perspektivní lokalita, kromě záhněd je zde možné najít i celou řadu dalších minerálů už po chvíli kopání.

 Suky - tato obec se nechází v kraji Vysočina v okrese Žďár nad Sázavou. Lokalita vhodná pro hledání na poli, tedy pouze v případě vhodných podmínek pro tuto činnost.



No comments:

Post a Comment

Jak rychle rozeznat drahé kameny?

Nedávno se mi do ruky dostala velmi zajímavá kniha, která je takovou příručkou k rychlému rozeznávání různých druhů minerálů. Rozeznat různé...