Záhněda


Záhněda je odrůda křemene. Zbarvení je světle hnědé, dýmové a tmavohnědé, někdy přechází až do čirého kříštálu, jindy do černého, téměř neprůsvitného morionu (ovšem hranice mezi záhnědou a morionem je mnohdy diskutabilní).  Je průhledná, průsvitná a má vysoký lesk.

Chemické složení je stejné jako mají jiné křemeny jde o minerál oxidu křemičitého. Hustota je 2,65 g⋅cm−3.

Vzniká v hydrotermálních pegmatitech.  Vznikají přímo z magmatické taveniny, anebo v závěru krystalizace z fluidní fáze (dutinové záhnědy v pegmatitech). Dalším typickým výskytem jsou alpské žíly.  Méně běžné jsou záhnědy v dutinách vulkanických hornin (geody) a v metamorfovaných horninách. Díky vysoké odolnosti se záhnědy druhotně dostávají do sedimentů.
Záhněda z mojí sbírky, nalezena na západní Moravě
Kouřová barva je výsledkem volného křemíku vytvořeného z oxidu křemičitého přirozeným ozářením. Záhněda bývá často vyráběna uměle radioaktivním ozařováním kříštálu. Barva křemene není stálá, proto se často uměle upravuje, například vlivem radioaktivního zářením tmavne, vlivem tepla ztrácí barvu. Vypálením záhnědy se tedy kouřová barva vytratí. Uměle vytvořená záhněda je velmi tmavá a nepřirozená, často postrádá průhlednost.


Pro porovnání morion z mojí svírky


Krystalizuje v klencové soustavě a na Mohsově stupnici tvrdosti má tvrdost 7. Typický tvar krystalu je šestiboký hranol s dvěma klenci, u kterého bývají plochy hranolu vodorovně rýhovány. Běžně však dochází k dvojčatění nebo růstu polykrystalů, ale setkáváme se také s monokrystaly.

Rozpouští se jako všechny křemeny v kyselině fluorovodíkové.

Zpracovává se jako drahý kámen (fasetové brusy, kabošony, tumblerování, plastické broušení, galanterie).



Kde v České republice najít záhnědy?

Vyskytuje se řídce v České republice (Dolní Bory, Bobrůvka, Bobrová, Rousměrov, Zlatkov, Záseka, Rožná a v dalších pegmatitech Českomoravské vrchoviny), na Slovensku (Kokava nad Rymavou).

Ve Švýcarsku, v oblasti svatého Gotthara se našly krystaly do hmotnosti až 150 kg (v roce 1946 byla v Tiefengletscheru nalezena překrásná druza o hmotnosti 180 kg).

Hojné nálezy pochází z Itálie (oblast Tessinu), z Rakouska (Sulzbachtal), Polska (Strzegom) aj.

Velké krystaly záhnědy pochází z pegmatitů Brazilie, USA (colorado, Jiřní Dakota, Severní Karolína, Maine, Kalifornie), Madagaskaru, Ruska a Indie.

Záhnědy se nacházejí i ve Spanělsku (Cordoba) a  Austrálie (Nový Jižní Wales)


Záhněda byla známá jako Kámen moci. Pro staré druidy byla posvátná a znamenala silnou, temnou sílu bohů a bohyň Země. V jiných kulturách vedla duše k posmrtnému životu. Sloužila v šamanských rituálech a kmenových ceremoniích a byla využívána v magii,  aby se spojila s duchy nižších světů.






No comments:

Post a Comment

Jak rychle rozeznat drahé kameny?

Nedávno se mi do ruky dostala velmi zajímavá kniha, která je takovou příručkou k rychlému rozeznávání různých druhů minerálů. Rozeznat různé...