Drahé kameny - Turmalín

Dnes tu máme skutečně velmi zvláštní drahý kámen, který se docela podstatně liší od všech ostatních drahých kamenů. Je to kvůli tomu, že na rozdíl od ostatních drahých kamenů je jeho složení velmi různé, tím je turmalín typický. Název turmalín pochází z Indie a znamená to pokrytý prachem. O turmalínu můžeme říct, že díky tomu, že se jedná o tzv. komplexní křemičitan. Tím, že často obsahuje příměsi je dosaženo toho, že může mít velké množství různých barev. Takové drahé kameny jako turmalín jsou velmi zvláštní. Turmalín může obsahovat železo, hořčík, vápník, manga, žulu a další. Právě tyto příměsi mění jeho barvu. Tady je menší přehled variant drahého kamene turmalín.

Bezbarvý turmalín - anchorit
Černý turmalín - skoryl
Modrý turmalín - indikolit
Zelený turmalín - brazilský smaragd
růžový turmalín - rubelit

Turmalín má velmi zvláštní strukturu, díky čemuž se v něm nacházejí jakési "trubice", které umožňují velmi dobrý tok energie. Právě proto je turmalín tak extrémně dobře vodivý.

Využití turmalínu je dnes v elektronice a samozřejmě ve šperkařství. V minulosti se také používaly bezbarvé turmalíny v optice, byly z nich broušeny čočky. Turmalín je drahý kámen, který se používá v indickém léčitelství a je na něm také zajímavé to, že je dostupný prakticky ve všech barvách. Turmalín má také tu vlastnost, že dokáže polarizovat světlo. Turmalín je také schopný piezoelektrického jevu. Zen-buddhisti si o turmalínu myslí, že se jedná o nepohyblivou živou bytost. Pro mnoho lidí je turmalín stéle velmi záhadný a zajímavý drahý kámen, který by skutečně mohl být něčím mnohem víc, než čím se zdá být.
Naleziště turmalínů jsou po celém světě a dokonce i u nás. U nás je to především velmi známé naleziště Dobrá Voda.

No comments:

Post a Comment

Jak rychle rozeznat drahé kameny?

Nedávno se mi do ruky dostala velmi zajímavá kniha, která je takovou příručkou k rychlému rozeznávání různých druhů minerálů. Rozeznat různé...