Drahé kameny - Smaragd

Smaragd je skutečně velmi krásný kámen a není možné mít web s názvem drahé kameny, který by tento přenádherný kámen vynechal. Smaragd je také poměrně dost tvrdý kámen, protože se na stupnici pana Mohse dostal až na číslo 8 a to už je skutečně velmi solidní umístění.
Smaragd, původně smaragdus je pojmenování tohoto drahého kamene, které pochází ze semitštiny, i když to nemůžeme říct na 100% je to velmi pravděpodobné. Lidé znají smaragd jako drahý kámen už patrě poměrně velmi dlouhou dobu, kolem 3000 let. Nejstarší dochované záznamy o tomto překrásném kameni máme z Egypta. Velmi oblíbený byl však i v jiných středomořských oblastech, nebo například v Jižní Americe.
Na smaragdech je velmi zajímavé, že to jsou skutečně velmi vyhladávané drahé kameny a pokud máte nějaký skutečně pěkný kousek, může být klidně i dražší než stejně hmotný diamant.
Smaragdy jsou drahé kameny, které je možné nalézt například Rusku, Afghanistanu, Braziílii a dokonce i u našich sousedů v Rakousku.
Jejich využití je téměř pouze omezena na šperkařství, nevýhodou tohoto drahého kamene je to, že moc dobře nesnáší kontakt se vzduchem, na kterém oxiduje a dokonce se může stát, že kvůli tomu praskne. I tak se ale jedná o jeden z nejkrásnějších kamenů, jaké známe.

No comments:

Post a Comment

Jak rychle rozeznat drahé kameny?

Nedávno se mi do ruky dostala velmi zajímavá kniha, která je takovou příručkou k rychlému rozeznávání různých druhů minerálů. Rozeznat různé...