Drahé kameny - Ametyst

Tentorkát tu máme další drahý kámen, i když tento patří k těm levnějším, je to totiž polodrahokam. Ametyst je fialová odrůda krystalického křemene. Asi každý si ametyst spojuje s těmi podivnými dutými kameny, které mají uvnitře krystaly. Tyto krystaly jsou právě ametysty. Ametysty tedy najdeme hlavně v těchto dsutinách, kterým se říká geody. Velmi zajímavé je to, že amtest lze nalézt i na Moravě nebo v Čechách. V současné době však mezi "ametystové velmoci" patří hlavně Brazílie nebo také další jihoamerická zem Uruquay. Tyto drahé kameny však naleznete také v Asii nebo v Africe. Ametyst se nachází vpodobě leštěných desek ve velmi slavné kapli Svatého Kříže, která se nachází na Karlštejně a kterou nechal zbudovat sám Karel IV.
Jako u mnoha jiných drahých kamenů, i ametystu se připisuje léčivá moc, zajímavostí je, že za starověku byl ametyst používán jako talisman proti velkému pití alkoholických nápojů, měl také pozitivně ovlivňovat duševní schopnosti, což je také jedna z teorií jeho použítí v kapli Svatého Kříže.

No comments:

Post a Comment

Jak rychle rozeznat drahé kameny?

Nedávno se mi do ruky dostala velmi zajímavá kniha, která je takovou příručkou k rychlému rozeznávání různých druhů minerálů. Rozeznat různé...