Drahé kameny - Křišťál



Jedním z velmi oblíbených drahých kamenů je křišťál. I když můžeme říct, že díky své charakteristice patří mezi drahé kameny, sám o sobě vlastně až tak drahý kámen to není, ale aby byl tento web kompletní, není prostě možné křišťál vynechat.
Křišťál ve formě kamene je bezbarvou odrůdou křemene, který znají lidé pravděpodobně už stovky tisíc let. Tento drahý kámen je nešťepný a vyskytuje se ve formě krystalů.
Velmi zajímavé je, že tento drahý kámen byl původně v dávných dobách považován za něco zcela jiného a to za jakousi nezmrznutou formu ledu. Ostatně je to právě led, kde získal křišťál svůj název. Křišťál je totiž odvozenina od známého řeckého slova Krustallos, což znamená právě led. Dokonce staré antické legendy už o křišťálech mluví jako o velmi vzácném a cenném kameni. Byli to právě tolik uctívaní a obávaní antičtí bohové, kteří používali k pití nádoby z křišťálu. Díky tomu byly samozřejmě i mezi lidmi tyto nádoby velmi ceněny a samozřejmě z nich pili i ti nejbohatší a nejvlivnější Římané, v čele s císařem. Každý si také jistě vzpomene na různé křišťálové objekty jako koule a jablka, které byly součástí královských korunovačních klenotů v mnoha různých královstvích. Křišťálová koule byla také často považována za nástroj magický, schopný dokonce správnému uživateli pomoci poodhalit neproniknutelný závoj času a naznačit mu děje budoucí.
V dnešní době nacházíme velkou řadu uplatnění pro křišťál, zdaleka to není jenom pro účely zdobení nebo vyjadřování společenského postavení. Křišťál tak dnes využívá třeba v radiokomunikaci, je také velmi často součástí různých speciálních optických přístrojů, ve sklářském průmyslu a podobně. Míst kde se můžeme s drhým kamenem křišťál setkat je prostě velmi mnoho a lidstvo provází prakticky od jeho počátku.

No comments:

Post a Comment

Jak rychle rozeznat drahé kameny?

Nedávno se mi do ruky dostala velmi zajímavá kniha, která je takovou příručkou k rychlému rozeznávání různých druhů minerálů. Rozeznat různé...