Drahé kameny - Chalcedon

Zdravím veškeré příznivce webu Drahé Kameny, jsem velmi rád, že nám stále zachováváte přízeň. Dnes se můžeme seznámit s dalším skutečně krásným kouskem ze světa drahých kamenů a tím je Chalcedon. Poměrně nepříliš známý kámen, který si však naši pozornost jistě zaslouží, protože je velmi krásný a zajímavý.
Chalcedon odvozuje svůj název ode města, přesněji je to město Chalkedon. Chalcedon je jedním z těch drahých kamenů, které vznikají v dutinách hornin. Může to být celá řada různých hornin, především a většinou však chalcedon vznikne v situaci, kdy dochází k chladnutí magmatu různého původu. Zajímavé na drahém kameni chalcedon je to, že vzniká za nízkých teplot vysrážením roztoků na silikátové bázi. No velmi zajímavé je, že chalcedony vznikají i jinak, například z opálů, ve vápencích ale i jinak. Chalcedon tedy jak jste již patrně pochopili není nějak extrémně drahý kámen, protože není vzácný. Kdyby byl vzácnější, jistě by drahý byl, protože některé chalcedony jsou velmi krásné. Nyní se seznámíme s některými druhy chalcedonu.

Enhydros - naprsto úžasný kámen, obsahuje totiž uzavřenou látku v tekutém stavu, ze které sám vzniknul

Achát - je pruhovaný v různých barvách

Jaspis - má velmi výraznou, velmi sytou barvu, není průhledný

Heliotrop - tento drahý kámen je zeleno červený, velmi krásná odrůda

Chrysopras - zelený

Sardonyx - hnědý

Karneol - je červený, spíše tmavé barvy

Onyx - kámen používaný třeba v interiérech, má krásne "black and white" proužkování

Chalcedony jsou využívány hlavně jako okrasné kameny, protože jsou skutečně nádherné. bývají řazeny mezi tzv. polodrahokamy. Lidé se s chalcedony setkávají již desítky tisíc let. Nalezišť chalcedonů je celá řada, z toho několik i přímo na území našeho malého státu a na Slovensku.

No comments:

Post a Comment

Jak rychle rozeznat drahé kameny?

Nedávno se mi do ruky dostala velmi zajímavá kniha, která je takovou příručkou k rychlému rozeznávání různých druhů minerálů. Rozeznat různé...